Sådan sætter du din bil i god stand

Mange mennesker behandler deres bil godt og nænsomt, mens andre ikke gør meget ud af bilen i dagligdagen. Hvis man har en nyere bil, så vil de fleste alligevel gerne holde bilen pæn, så den er flot og præsentabel. Men, når bilen er blevet ældre, så begynder mange at slække på bilplejen, hvilket er en skam.

Hvis man holder sin bil i perfekt stand, så har man dels en flot og sikker bil, den er også nemmere (og billigere) at syne, og i en salgssituation får man også mere for en bil i god stand, så der er altså mange årsager til at holde sin bil i god stand. Her kommer der en grundig guide til, hvordan alle selv kan sætte deres bil i væsentligt bedre stand med simple løsninger.

Primære ting på bilen

Alle biler består af op mod 75.000 komponenter, og de skal alle kunne opfylde hver deres funktion hensigtsmæssigt, for at bilen er perfekt og velkørende. Ved at holde bilen i god stand kan man derfor give bilen en længere levetid og have et sikkert og velkørende køretøj, hvilket er alle pengene værd med en regelmæssig vedligeholdelse og bilpleje. Visse områder på bilen skal være i orden, og det drejer sig om de primære funktioner som omfatter:

  • Dæk
  • Olie
  • Vinduer
  • Bremsere
  • Væsker
  • Batteri
  • Lygter

Bilens dæk skal altid have det korrekte dæktryk, da de ellers vil slides ujævnt og for hurtigt. Når dækmønsteret bliver for småt, så skal dækkene udskiftes til dæk med mere slidbanemønster, dels fordi loven kræver det, men også fordi bilen vil opnå bedre vejgreb og brændstoføkonomi. Man skal også jævnligt tjekke bilens olie, da den bør skiftes efter 5.000-10.000 km kørsel. Der må ikke være revner i bilens ruder eller spejle, da de så nemt vil splinters, så man bør være opmærksom på stenslag og lignende.

Bilens bremsere er meget vigtige at udskifte jævnligt, så bilen altid bremser på en sikker og betrykkende måde, så man kan undgå sammenstød og ulykker. Bilens bælter og remme skal også skiftes regelmæssigt, da de ikke kan holde evigt. Især tandremmen skal skiftes i tide, da denne ikke må springe under kørslen, hvilket kan give en dyr værkstedsregning til kalibrering af motoren. Remmene skal skiftes, hvis man kan se slidmærker på dem, eller hvis de begynder at hyle og hvine.

Bilens batteri skal man også vedligeholde og eventuelt udskifte, hvis det ikke længere kan holde en høj strømstyrke. Bilens væsker omfatter kølervæsken, servostyringsvæsken, bremsevæsken samt sprinklervæsken, og disse bør tjekkes en gang om ugen.

Hvis de lækker, bør man finde og udbedre fejlen. Endeligt bør man tjekke bilens forlygter, baglygter, blinklys, bremselys, parkeringslys samt nummerpladebelysningen er i orden. Især forlygterne skal være indstillet korrekt, da de ellers kan blænde modkørende og ikke oplyse vejen foran dig.

De sekundære ting på bilen

Det siger sig selv, at bilens motor, kobling og gearkasse altid skal være i orden, da disse er helt grundlæggende for bilen, og disse problemer klares ofte på et værksted, men man kan selv klare mange af de mindre ting på bilen som de primære og de sekundære ting. For eksempel skal man også kontrollere bilens vinduesviskere ordentligt, at de normalt kan holde i 1-2 sæsoner, for man skal udskifte dem, hvilket er ret nemt.

I synshallen kan man måle bilens udstødningsgasser, som også skal være i orden og inden for specifikationerne. Såfremt bilen forurener for meget, så er det tegn på, at noget ved motoren ikke virker efter hensigten, og det giver en dårligere brændstoføkonomi og en for stor forurening. Man bør derfor tjekke sin brændstoføkonomi jævnligt med et simpelt km regnskab.

Endeligt bør man ofte vaske og rengøre sin bil både indvendigt og udvendigt, så den er nem at holde pæn, og det er også nemmere at beskytte bilen mod rustangreb.

Skift bildele selv

Hvis du har hænderne skruet godt på og ved lidt om biler og bildele, har du mulighed for at skifte nogle af delene selv. Det kræver naturligvis lidt viden, da det er vigtigt, at bildelene bliver skiftet korrekt. Men, hvis ved lidt om det, og også har mod på at udskifte dem selv, kan du læse  mere om bildele og reservedele her.